”I dagligdagen tænker man ikke så meget over, hvem der er leder. Det er man til gengæld aldrig i tvivl om, når det er nødvendigt”!
Jeg kan huske, at jeg blev utrolig glad for den tilbagemelding, fordi det var sådan, jeg som leder ønskede det, og det var sådan en leder, jeg selv ønskede at have.
Det handler for mig rigtig meget om at være autentisk tilstede med alt det og alle de styrker, der er mig så som humor, kreativitet, nysgerrighed, menneskelig indsigt osv. Mit lederskab er baseret på et indre kraftfuldt værdigrundlag med afsæt i empowerment, en anerkendende og styrkebaseret tilgang, hvor det handler om, at der er værdier, potentialer, ressourcer og styrker i alle mennesker. For mig handler mit lederskab om, at rammerne er klart defineret, hvor der er stor grad af handlefrihed indenfor rammerne. På den måde ønsker jeg at skabe et gensidig respektfuld og ligeværdigt forhold, hvor alle parter trives og i samspil har en oplevelse af meningsfuldhed. Medarbejderne skal vide, hvor de har mig, vi skal vide hvor vi har hinanden, og det kan de kun, hvis jeg selv ved, hvor jeg har mig, og når de ved, hvor de har sig! Jo mere jeg er i kontakt med min egen indre leder, jo lettere oplever jeg det at være leder for andre.
Du tænker måske, hvorfor det er så vigtigt? Fordi det er her jeg oplever at medarbejderne og jeg selv virkelig vækster så virksomheden gror fagligt, personligt og økonomisk.
Vi har gennem mange år afholdt en årlig temadag for ledere, med forskellige temaer omkring ledelse. Temaet tager altid udgangspunkt i inspirationen fra de konsulentopgaver og ledelsescoaching, som jeg gennem det forgange år har haft.
Jeg har valgt at kalde overskriften på artiklen “Om at være den leder, du selv vil have”.
”Hvorfor nu det”? tænker du måske. Ganske enkelt fordi jeg hører og ser, at de ledere, som jeg er i kontakt med, oplever at mange ting omkring deres ledelse dikteres ovenfra og bliver ydre styret, og som samtidig kan opleves som meningsløst uden kontakt til dagligdagens udfordringer. Hvordan kan man være en autentisk leder, der tager udgangspunkt i, hvad der opleves nødvendigt og meningsfyldt, når meget på forhånd er defineret?
Fra ydre til indre styring – tiden imellem
Jeg vil godt forklare det lidt nærmere. Vi lever i en tid, som jeg kalder tiden imellem, hvor vi går fra at have været meget ydre styret til, at vi bliver meget mere indre styret. Jeg oplever, at vi skal arbejde mere og mere med at bringe vores intuition i spil, og vi skal blive bevidste om vores indre ”hvorfor”, som tager udgangspunkt i vores eget indre værdigrundlag. Det handler om styrker, og det handler om en anerkendende tilgang og empowerment, og det er for mig forklaringen på, hvorfor positiv psykologi har den gavnlige effekt, som det rent faktisk har. Vi kommer i kontakt med det indre, og jo bedre vi forstår os selv, jo bedre forstår vi andre. Det skaber medfølelse, omsorg, hjælpsomhed, ægte dybtfølt interesse for andre, og i sidste ende skaber det trivsel, glæde og meningsfuldhed – også når det opleves svært.
Mange har svært ved at finde meningen og deres egen indre hvorfor. Hvorfor har jeg det arbejde? Hvorfor er jeg i den relation? Hvorfor er jeg leder? Hvorfor har jeg de medarbejdere ansat, som jeg har? Det er en sårbar og usikker tid for alle parter både ledere og medarbejdere, fordi alt det vi plejer med afsæt i den gamle ydre dominerende styring opløses, og den nye tid og dens energi, som handler om indre styring og forøgelse af bevidsthed, presser sig mere og mere på. Det kan virke forvirrende, stressende, nervøst og i det hele taget uklart. Hvor skal vi hen??
I den forbindelse oplever jeg, at der aldrig før har været så meget brug for ledere som nu. Ikke bosser eller chefer, men ledere der autentisk og med kontakt til det indre kan, vil og tør gå foran, også selv om det er usikkert, og at de samtidig gør det. Det handler om en leder, der kan være i dialog, der modigt tør vise og udtrykke usikkerhed i forandringsprocessen. Det handler om en leder, der med afsæt i sit indre værdigrundlag på det intuitive plan, uden præcis at vide, hvor vi skal hen, men med tilliden til at det vi har brug for først opdages eller skabes undervejs i processen. Ledere er derfor fremadrettet mere vej-ledere end bosser og chefer.
Ledelse handler for mig om at turde sætte sig selv på og i spil sammen med medarbejderne. Ledelse kommer inde fra den enkelte leders personlige styrker og personlighed, og styrkerne påvirker alt. Det handler om mennesker og menneskelighed.
Det er den person, der hele tiden overvejer, aflæser, lytter både ind og ud, og det er den, der er i stand til at sætte sig i den andens sted. Det indre mål opleves mere klart end det ydre.
Ledere som har inspireret
Jeg har gennem forskellige ansættelsesforhold været beriget med forskellige inspirerende ledere på forskellige niveauer, og dermed også med forskellige ledelsestyper og personligheder.
Jeg har oplevet en leder, der på mange måder var meget usynlig, men som gav plads til, at jeg kunne være med der med alle mine store armbevægelser og netop behov for indflydelse. Jeg har oplevet en leder, som indimellem også var boss, og som tydeligt fortalte mig, hvilke kompetencer jeg var i besiddelse af, og at vedkommende troede på dem.
Jeg har oplevet en leder, der lyttede til uenigheder og tog dem alvorligt og forklarede bevæggrunde dog uden at ændre beslutning. Fordi den i den sammenhæng var rigtig for vedkommende som leder og organisationen.
Jeg oplevede, at da jeg selv skulle første gang skulle være leder for efterhånden mange år siden, så havde jeg en ydre rollemodel, som jeg på en måde forsøgte at kopiere.
Gennem årene er det gået op for mig, at jeg ikke kan kopiere et andet menneske, men jeg kan lade mig inspirere til at finde min egen indre leder, og lige netop den leder jeg selv gerne vil have. Det er i mødet med en anden leder, man finder sig selv som leder.
Jeg fandt ud af i mødet med og i inspirationen fra de forskellige ledere, at jeg har brug for vide rammer baseret på tillid. Den måde leder jeg selv på i dag. Jeg havde brug for en leder, hvor jeg trygt kunne gå til, når der var noget, jeg var i tvivl om eller usikker på. Sådan bygger jeg op i dag som leder. Jeg havde brug for en leder, som jeg kunne være uenig med og alligevel blive hørt. Sådan forsøger jeg også selv som leder.
På den måde har jeg gennem årene fundet ud af, at jeg har det bedst med at være i kontakt med den leder i mig selv, som jeg selv har brug for.
Jeg er ikke født med en overordnet ledelsesstyrke, men jeg har erfaret gennem årene, at styrken aktiveres og stimuleres alt afhængig af, hvilken situation jeg er i.
Gennem årene har jeg også fundet ud af, at når jeg er den leder, jeg selv gerne vil have, så har jeg kontakt til mit inderste autentiske jeg. Det føles bare så fantastisk godt.
Jeg trives med at være leder, og jeg trives med at være den leder, som jeg er.
Hvis jeg skal spørge mig selv om, hvorfor jeg er leder, så handler det rigtig meget om mine styrker, og om hvordan de bedste muligt sættes i spil, så de giver mest muligt energi.
Vores klare ”hvorfor”
Jeg kan godt lide at have indflydelse, jeg trives med ansvar, og så trives jeg rigtig godt med at finde medarbejderes skjulte talenter og få medarbejderne til at blomstre gennem tillid og handlefrihed samt gennem kontakten til deres styrker. Udover det er det utrolig vigtigt for mig, at alt det vi arbejder med giver mening. Vi skal alle kende vores klare ”hvorfor”.
Gennem kendskab til ”hvorfor” skabes der motivation, og tillid som igen skaber trivsel, glæde og meningsfuldhed.
Det drejer sig netop om tillid, at der er plads til gode ideer, at det er ok at have det sjovt, at der er en stor grad af respekt, og at der er stor grad af frihed sat i en form for system. I virkeligheden en kombination af, at det ydre sætter rammer og det indre fylder rammerne ud.
Rammen handler om, at vi alle sammen er klar over vores hvorfor. Der, hvor der er stor grad af frihed, er, hvor vi har haft en klar forventningsafstemning, og at vi er klar over vores hvordan og hvad som omsættes inden for rammen.
Det at være den leder, som man selv har brug for, gør jo også noget ved medarbejderne. Hvad er det for medarbejdere, man har med at gøre? Hvad har de brug for? Hvordan er relationen til dem? Med hvilke øjne ser du medarbejderne?
Spørg dig selv:
- Hvordan er relationen mellem dig som leder og medarbejderen – relationen vil smitte af på alles trivsel.
- Er jeres relation baseret på tillid?
- Skaber den trivsel, glæde og meningsfuld læring?
- Holder du om, af og holder du ud?
- Eller er det i virkeligheden det modsatte?
Det handler om dig, dit syn på din rolle og dine styrker som leder.