Det er sommer og jordbærsæsonen er i fuld gang.
Adam på 3 år har fundet ud af, at naboen, som han er rigtig gode venner med, har en plantekasse fuld af jordbær. Adam elsker jordbær, så han er begyndt med hver dag at gå ind i naboens have for at plukke og spise jordbær. Naboen tænker på tredje-dagen, at nu er det ved at være for meget, så hun siger til Adam, at han skal holde op med at plukke hendes jordbær.
Næste dag finder hun til sin store overraskelse Adam bøjet ind over plantekassen i færd med at spise jordbærrene direkte fra planterne uden at røre ved dem med hænderne.
At opdage et barn
Adam har ikke forstået det indirekte budskab: “Hold op med at spise mine jordbær!” så da han får beskeden: “Du må ikke plukke mine jordbær!” er han nødt til at finde en ny metode for at få sine elskede jordbær. Der var jo ingen, der sagde, at han ikke måtte spise bærrene.
Adam er nødt til at finde og bruge nogle af de iboende styrker han har i sig.
Opdagelsen af Adam går på, at se at barn på 3 år bliver udfordret i at gøre noget andet, end det han plejer. Adam kunne vælge at lade være med at spise jordbær, fordi han ikke kunne finde ud af spise dem uden først at måtte plukke. Han fandt dog en løsning omsat synlig på handleplan, og ud fra det kan vi beskrive Adam som værende i besiddelse af følgende styrker: kreativ – måden at løse udfordringen på; vedholdende – han giver ikke op; nysgerrig – prøver en metode af for at se om den virker; optimistisk og håbefuld – troen på at det må kunne lade sig gøre fortsat at spise jordbær; venlig og betænksom – han gør nøjagtig som naboen har bedt ham om, lader være med at plukke.
Medfødte styrker hjælper os til at få en følelse af at lykkes
Vi har tidligere opfattet børn som tomme kar der skulle fyldes på.
Vi ved i dag, at vi som børn fødes med styrker , som gør os i stand til at håndtere livets udfordringer.
Styrker giver kraft, overskud og energi, og hjælper os til at kunne være i selv de sværeste udfordringer i livet. Ellers er vi ganske enkelt ikke i stand til at overleve.
Når styrker får lov til at blive brugt og omsat på handleplan, f.eks. hvis vi har en drøm om noget, så giver det os en oplevelse af at være i stand til at mestre livet, vi får en følelse af at lykkes.
Det betyder, at vi skal se børn med andre øjne, se intentionerne bag deres adfærd, samt deres måde at håndtere udfordringer på.
Det betyder også, at vi kan bruge et mere positivt sprog omkring børn
Et positivt sprog udvikler selvværd og selvtillid
Vores valg af ord betyder rigtig meget for et barns udvikling. Jo mere positiv vi er i vores beskrivelse af et barns intentioner, jo mere hjælper vi barnet til at se sig selv i et konstruktivt lys. Vi hjælper barnet med at få positive oplevelser ud af at handle.
Prøv at tænke på følgende:
- et barn der er stædig – er vedholdende og som ikke giver op
- et barn der bliver betegnet som en Prins Pilfinger – er nysgerrig, undrende og videbegærlig
- et barn der står forrest i køen og hver gang har fingeren først i vejret – er begejstret og energisk
- et barn der er tilbageholdende – er beskeden og ydmyg
Med den styrkebaserede tilgang bruger vi pludselig nogle andre ord som har stor værdi.
Hver gang vi udtaler os om et barns adfærd sætter vi et aftryk som barnet skal spejle sig i. Negativt ladede ord giver barnet en negativ selvopfattelse, positivt ladede ord giver barnet en positiv selvopfattelse. Derudover er de positive ord med til at barnet får identificeret de iboende styrker, stimulerer og hjælper barnet til at løse de udfordringer livet giver.
Ordene giver kraft, og hjælper barnet til at være handlekraftig i de situationer, hvor der er brug for det.
En sød historie… og et godt budskab.
Jeg holdt 2. modul af mit kursus for mødre på barsel i går, og vi talte netop om Validerende miljø vs. Invaliderende miljø… altså miljøer, hvor du bliver mødt på dine følelser vs. miljøer hvor du bliver mødt med at være forkert.
Det satte mange tanker i gang hos mødrene.
Super spændende at arbejde med 😉
Kh Gitte
Hej Gitte.
Lige netop de vinkel sæter rigtig mange gode refleksionsprocesser i gang, og især når man sætter noget op mod hinanden. Spændende, det du har gang i Gitte. Det glæder mig så meget, at du har holdt fast 🙂
Mange varme hilsner Hanne 🙂
Fantastisk indlæg søde Hanne. Så præcist.
Håber virkelig du når langt ud med disse ting, som betyder uendeligt.
Jeg ser sjældendt fjernsyn af forskellige årsager, men i aftes så jeg udsendelsen med de overvægtige børn, fordi overlægen,som jeg kender for at gøre et kæmpe godt team arbejde pludselig dukkede op.
Jeg blev så uendelig ked af at se disse overvægtige børn. De kom slæbende med deres overvægtige familie eller var det omvendt.
Det er jo et helt andet sted, der skal tages fat, hvis nøden skal knækkes. Hvad er det børnene har spejlet hele livet, hvad er det de bliver præsenteret for af mad, som værende ok.
Jeg kunne godt have brugt lidt mere fokus på forældrene som rollemodeller i udsendelsen. Det er os som kompetente voksne, der har viden eller skal søge viden om, hvad der er bedst for vores bøn, når vi nu har valgt dem. Kosten er vores fundament. Selv holder jeg i vid udstrækning børnene på sidelinjen i min konsultation og fokuserer på forældrene. For du som forældre ikke rydet op i egen madkasse er det svært at give gode vaner videre.
Det er ikke et barns ansvar, at tage stilling til, om det spiser det rigtige. Det er og bliver mor og fars opgave.
Undskyld Hanne alt det jeg fik skrevet. Det gør mig bare så usigelig ked af det på de børns vegne. Knus fra mig til dig.
Hej Hanne.
TAK for din kommentar og din inspiration.
Det er altid dejligt at møde et menneske, der brænder for være med til at skabe bedre vilkår for børn 🙂
Og vores børn har brug for, at der er nogen der brænder, og som vil dem. Det er det de har brug for også at kunne spejle sig i, når der er andre spejlmodeller som du beskriver der har svært ved at være rollemodel. Jeg plejer at sige, at uanset hvad, så gør forældre det bedste de kan. Og når vi også gør det bedste vi kan, så har barnet fået det bedste fra os alle, og så må vi håbe, at barnet på sigt er i stand til at mærke på egen krop, hvad der er bedst.
Mange varme hilsner og knus fra Hanne