“Hvad laver du i grunden, Hanne” er et spørgsmål, som rigtig mange mennesker gennem de seneste år har stillet mig.
“Jeg er Ressourcedetektiv, og jeg arbejder med at finde det virker”, er jeg begyndt at svare.
I virkeligheden blev titlen opfundet til et oplæg jeg skulle lave til Børns Vilkårs Årskonference 2008, hvor det overordnede tema var anerkendelse. Jeg havde oplevet, at det at arbejde med anerkendelse i virkeligheden handlede om at gå fra at finde fejl og mangler til at finde værdier og ressourcer. Derfor var det nemt at lave titlen til oplægget “Fra fejlfinder til ressourcedetektiv”. Siden har begrebet udviklet sig mere og mere, og det er endt ud i, at jeg nu præsenterer mig selv som Ressourcedetektiv.
Jeg arbejder primært med mennesker, det være sig børn, unge og voksne, og som ressourcedetektiv finder jeg sammen med dem, det der virker i og omkring dem. Man kan sige, at min opgave er at hjælpe dem til at være ressourcedetektiver i eget liv, det være sig på arbejde, i skolen, som forældre, som partnere osv. Det primære er at få en følelse af at mestre livet, også når det er udfordrende.
Jeg fik på et tidspunkt en akut opgave som krisekonsulent i forbindelse med en butik, hvor 2 medarbejdere havde været udsat for et knivvæbnet røveri. Min opgave var at guide især den yngste medarbejder gennem forløbet, således at han fik sat ord på sin oplevelse, og dermed kunne få den lagret i sit system som en udfordrende men erfaringsberigende oplevelse – positivt. Han var selvfølgelig rystet over hændelsen, men efterhånden som vi kom i gang med at arbejde som ressourcedetektiv, fandt han ud af, at det var hans families reaktion på hændelsen, der havde været værst. Hvad nu hvis tyven havde gjort sådan eller sådan. Min opgave var gennem spørgsmål, og ved at give ham tid og ro at guide ham gennem forløbet, og hele tiden med fokus på, hvad det var, han havde gjort, hvad han havde tænkt, hvad han havde følt, og hvilken indflydelse det havde haft på kollegaen og ikke mindst røverens ageren.
Da vi var færdige, sad der en ung mand med store lys i øjnene og kunne se sig selv i et meget kompetent skær. Hans måde at reagere og agere på, havde været medvirkende til, at røveriet ikke havde udviklet sig voldeligt. Igennem forløbet så han sig selv som værende rolig, velovervejet, i stand til at tænke og handle rationelt, og fra at have haft en følelse af at være offer, gik han til at føle sig som en ung mand med overskud.
Som ressourcedetektiv i sådan en situation, er det vigtigt for mig, at mennesker får en oplevelse og en følelse af, at de er i stand til at mestre situationen, at have reduceret den til minimum, eller forhindret den i at eskalere.
Når der er fokus på fejl og mangler udløser det angst. Det betyder, at oplevelsen sætter sig negativt, og som udløser en stærkere angst og behovet for flugt, når det genaktiveres. Når der fokuseres på ressourcer og kompetencer, så udløser det tillid. Det betyder, at oplevelsen lagres som en ressource og kompetence, og når den genaktiveres, så er det med en følelse af, at selvom oplevelsen har været ubehagelig, så har den styrket og udviklet mennesket positivt. Det giver en følelse af styrke.
Kig på dine udfordrende oplevelser i dit liv, og se på dem med ressourcedetektivens øjne. Hvilke styrker og kompetencer har du opdaget i dig selv?
Herligt, Hanne! Din historie om drengen der pludselig opdagede hvor kompetent han havde håndteret den voldsomme situation, får mig til at tænke på hvad min far lige har været igennem. I forbindelse med en blodprop i hjertet fik han hjertestop i ti minutter, og da han vågnede op, havde han nogle voldsomme drømmeagtige oplevelse hvor han så nogle meget voldelige mænd med pistoler ude i en skov. Lægerne forklarede ham at det var hallucinationer og gav ham medicin imod det. Selv var han meget bekymret for at hans hjerne havde taget skade af hjertestoppet. Men så fik han besøg af hospitalspræsten. ”Hvor er det en fantastisk fortolkning af den voldsomme oplevelse du har haft,” sagde præsten til ham. ”Du har jo været i livsfare, og det er det din historie handler om.” På et splitsekund forvandlede oplevelsen af at være syg og måske på vej til et alvorligt mentalt handicap sig til en fornemmelse af at være kompetent – som gammel gymnasielærer havde han bare ekstra mange strenge at spille på i sin bearbejdning af sygdom. Hep for dig og hospitalspræsten! Vi har brug for jer ressourcedetektiver!!
Kære Malene.
TAK for en fantastisk smuk og berigende historie. Det er da fra fejlfinder til ressourcedetektiv…sikken vending din fars oplevelse tager.
Det er jo utroligt, hvad det gør ved os mennesker positivt, når vi kan bruge vores erfaringer og oplevelser konstruktivt.
Jeg sidder med en stor og rig følelse inden i på din fars vegne og på selve livets vegne.
Mange varme hilsner
Hanne
Tillykke med din blog Hanne .. godt med en ressourcedetektiv.. dem har vi rigtig meget brug for i Danmark.
Jeg vil påstå at jeg har interkulturelle kompetencer efter 18 år ude i verden, hvor jeg var bosat 5 forskellige steder. Det er dem jeg idag bruger i mit arbejde som forandringsagent i forbindelse med Global Families in Transition. Jeg vil gerne være med til at gøre integrationen i Danmark meget bedre. Jeg holder workshop om interkulturel kommunikation, dialog og konfliktløsning. Laver kulturbarrierer om til kulturmøder hos virksomheder.Og støtter dansker under ud og hjemstationering.
Jeg er i stand til at være i nuet, være hvor jeg er og flytte mig, når jeg skal. det har de mange år i udlandet lært mig. Jeg lever i nuet, lærer af fortiden og planlægger noget af fremtiden.
Jeg er positiv, optimist, glad, udadvendt , åben, nysgerrig, empatisk , fleksibel og tror på Kardemommeloven hvor man kan gøre lige hvad man vil, så længe man respekterer andre og stikker fingeren i jorden .
Jeg er i gang med min nr. 2 bog som arbejdstitel har On top of the world – succesfuld udstationering, vær hvor du er og flyt dig når du skal
Kære Mette.
TAK skal du have.
Som jeg læser dit indlæg, kan jeg se at vi begge arbejder som ressourcedetektiver. Der er brug for os 😉
Mange varme hilsner
Hanne