”Jeg har hundemad med på mit rugbrød i dag”, sagde Lasse da han pakkede sin madpakke op.
Lasse var 4 år, og han gik i den børnehave, som jeg arbejdede i for nogle år tilbage.
Min kollega reagerede på Lasses udsagn med at sige til ham, at sådan skulle han ikke tale om maden. Han skulle tale ordentligt om maden. Vi havde en regel om, at børnene skulle lære at tale ordentligt og respektfuldt om maden.
I mens fik jeg tid til at sidde og reflektere over, hvad det i grunden var Lasse sagde.
Da min kollega var færdig med at ”belære” Lasse ud fra de bedste intentioner, som reglen jo faktisk var, sagde jeg til Lasse: ”Hvad er det der gør, at du har hundemad med på dit rugbrød i dag, Lasse????”
”Jo” svarede Lasse. ”I går kom dyrlægen og aflivede vores hund. Den plejede altid at få resterne fra aftensmaden. Det har min mor givet mig med på mit rugbrød i dag!”
Så fortalte Lasse ellers en historie om, hvordan dyrlægen var kommet, og havde aflivet hunden. ”Og dyrlægen havde en kæmpestor sprøjte med. Og min far svedte rigtig meget, da han skulle grave et hul til hunden!” De havde en stor New Foundlænder 🙂
Nu blandede de andre børn sig i samtalen, og én fortalte, at hun havde en kat, der var blevet aflivet, en anden en ko, og en tredje en hest, og en fjerde en kanariefugl osv. Og så var der lige en, der fortalte, at hun havde en mormor, der var blevet aflivet 🙂
At være underkendende eller anerkendende
Det her er en historie om, forskellen på at være underkendende eller anerkendende. Den første reaktion på Lasses historie var underkendende, men for både min kollega og jeg gav den mening. Vores intentioner var jo godenok. Vi ønskede, at børnene skulle lære at tale ordentligt og respektfuldt om maden. Det var bare ikke ordentligt reflekteret igennem på handleplan 🙂
Den anden reaktion på Lasses historie var anerkendende. Mit spørgsmål koblede “an” til Lasses “erkendelse”, og gennem historien fortalte han, hvordan baggrunden for historien gav mening for ham.
Lasse fik to følelsesmæssige oplevelser ud af de to reaktioner. Den første gav ham følelsen af ikke at være ok, altså en følelse af at være forkert, som medfører tab af selvværd. Den anden reaktion gav ham følelsen af at være ok, og øgede dermed Lasses følelse af selvværd.
Stil åbne refleksive hv-spørgsmål
Jeg anbefaler altid at stille åbne refleksive hv-spørgsmål, og som en kursist engang sagde til mig på et opfølgningskursus: ”Hanne! Nu har jeg øvet mig rigtig meget i at stille spørgsmål. Der er noget, der er gået op for mig undervejs! Man skal også være interesseret i svaret!”
”Fasthold et åbent sind … et bevægeligt sind. Når du støder på noget, der irriterer dig, noget du vil kommentere eller som du har en stærk mening om, så tænk: Hvad er hemmeligheden mon bag dette udsagn, som jeg ikke kender og som gør dette udsagn himmelsk eller klogt?” Peter Lang
Speakless….hvor var det godt iagttaget ….og sikke en dejlig historie.
Jeg glæder mig nu til, at jeg bliver lige så “klog” som dig, Hanne…og lærer at lytte fremfor at høre (smiler). Jeg øver mig nemlig også….
Knuz sender Lisbeth
TAK Lisbeth 🙂
Du er klog allerede nu! Husk det 🙂
Knus Hanne
Jeg bliver varm om hjertet – Tak for dette fantastiske blogindlæg and I love it… at være underkendende eller anerkendende ? En dejlig illustrativ fortælling, som viser hvor nemt der opstår misforståelser, når vi ikke husker at være nysgerrige og undersøgende men konkluderer .
Hej Mette.
1000 TAK for dine altid berigende kommentarer 🙂
Mange varme hilsner Hanne
Hanne, jeg elsker dine indlæg 🙂
Du har det sundeste og mest givende livssyn. Tak for at du beriger mit liv. Jeg bruger dine tips sammen med mine drenge på hhv. 6 og 9 år. Du er så god til at minde mig om, hvordan man gør det bedst! Glæder mig til at hente mine drenge i morgen… så skal vi hygge med åbne refleksive HV-spørgsmål 🙂
Kærlig hilsen
Tina Woods
Hej Tina.
TAK for roserne 🙂
Det glæder mig rigtig meget, at du kan bruge mine små tips. Jeg har også øvet mig i mange år 🙂
Mange varme hilsner Hanne
SIKKE EN SKØN beretning! Tak fordi du igen bekræfter, hvor vigtigt det er at stille nysgerrigheden forrest 🙂
Hej Dorte.
TAK for din kommentar 🙂
Mange varme hilsner Hanne